Under sidste uges Cannes Lions – der populært kaldes “VM i reklame” – blev der uddelt Cannes Lions Awards i 18 kategorier. En af de mest interessante er Cyber Lions, hvor et særdeles demokratisk PR-fremstød fra svenskerne har givet brandet ”Sweden” frie tøjler på Twitter. Læs med!
Hvem ejer en nations brand? Det spørgsmål stillede Visit Sweden og Svenska Institutet sig, så de startede Curators of Sweden, som de kalder verdens mest demokratiske Twitter konto, @Sweden. Hver uge får en ny svensker kontrollen over Twitter-kontoen og er dermed Sveriges officielle stemme, der deler stort og småt om svenske søer eller Stockholms natteliv og svarer på resten af verdens spørgsmål. På den måde fungerer Twitter-kontoen som borgernes content curation for alle, som interesserer sig for Sverige. Ucensureret og transparent!
Resultater fra Curators of Sweden
Curators of Sweden startede i december og må siges at være en alternativ form for Twitter marketing med succes. Twitter-kontoen har over 65.000 followers og har skabt PR-værdi for knap 20 millioner dollars. Det har juryen i Cannes bidt mærke i, og med de resultater i ryggen vandt projektet i sidste uge Cannes Lions i kategorien Cyber Lions.
Udover at have skabt en masse goodwill til det svenske broderfolk gennem massiv medieomtale, har mindst 30 andre lande og byer også taget idéen til sig. Curators of Sweden har startet fænomenet Rotation Curation, som er de sociale mediers svar på åben mikrofon.
Videoen her fortæller ret præcist, hvordan Curators of Sweden fungerer.
Risiko når borgerne ejer brandet
Hvad videoen undlader at fortælle er at fuld åbenhed kan være svært at styre. Det fandt de ud af tidligere på måneden, da den 27-årige enlige mor – og efter eget udsagn ”lavt-uddannede” – Sonja Abrahamsson bestyrede kontoen og brillerede med en joke, der inkluderede ordene ”jew” og ”penis”. Inden længe havde hun rodet sig ud i en række tweets om jøder og nazister, som er Lars von Trier værdig. Det skabte kontrovers og kritik af projektet fra specielt amerikanske og israelske medier.
Her et par uger efter er stormen redet af, og mon ikke det er nødvendige skønhedspletter, når man vover at give al kontrol væk og lade borgerne eje brandet. Det er utrygt at slippe kontrollen, men når regnskabet skal gøres op, tror jeg at projektet kommer ud endnu mere styrket af at have skabt kontrovers uden at de ansvarlige parter har trukket i land eller begyndt at censurere. Den stil skaber succes på sociale medier.
Bra jobbat!