Arbejder du med marketing, brænder der forhåbentligt en lille glød i dig. Denne glød får dine muser på scenen, når du skal kompenere bevægende budskaber og kreative kampagner. Gløden gør, at du kan stå inde for dit arbejde, din virksomhed og de produkter du laver marketing for. Men gløden kan selvantænde for selv den mest påpasselige marketingmand. Når det sker, bliver virksomhedens marketing navlepillende, selvfokuserende og til tider også eksemfremkaldende. Her er fem sikre symptomer på navlepillende marketing.
Virksomheden bruger ”vi” i stedet for ”du”
En af de mest simple regler til at forfatte vedkommende tekst er at bruge du-formen. På den måde fortæller du, hvad læseren af en brochure eller besøgende på hjemmesiden kan opnå frem for at lave en tør beskrivelse med læseren i tredje person. Vi-formen sætter virksomheden over kunden, hvilket ikke alene gør teksten uvedkommende. Det er også er skidt når du vil bruge den vundne opmærksomhed til at trække læseren dybere ned i din attention funnel. Online bliver vi-formen mere sjælden, men eksemplerne findes.
Tekst på websites og i brochurer fejler i ”Ikke-testen.”
Du kender sikkert floskler i stil med: Vi vil være kundens foretrukne valg eller Hos os får du en løsning der matcher dit behov. Når jeg tillader mig at kalde det floskler, er det ikke fordi udtrykkene er slidte. Nej, det er fordi de fejler i ”ikke-testen”. I al sin simpelhed går ”ikke-testen” ud på at du indsætter ordet ”ikke” et passende sted i sætningen. Er budskabet tomt og meningsløst, træder det endnu mere frem med, når du giver det et strint ”ikke”. Vi vil ikke være kundens foretrukne valg. Godt så!
Ananas i egen juice
Titlen på et fast indslag i Natholdet udstiller tv-indslag, hvor antallet af selvreferencer ligger i den høje ende af skalaen eller er sneget ind på listig vis. På den måde bliver tydeligt hvor skidt overdreven brug af referencer til sig selv virker.
Den er værd at tage med, når du skal frasorterere navlepillende marketing: Bliver et navn eller brand gentaget ud i det øreskærende? Så brænder gløden som et stort bål, og afsenderen af budskabet har glemt alt om målgruppe og kundefokus.
Billeder på Facebook af kontorets nye brødrister er legitimt
Med over 2,8 mio danskere på Facebook, er tilgangen af danske virksomheder på Facebook også stor. Kunderne er derude, og muligheden er for stor at misse. Men desværre resulterer kombinationen af passion for virksomheden kombineret med en jovial tone på Facebook ind imellem i navlepillende nonsens. Der er en grund til at en intern joke på kontoret er intern. Ligesom kun de allerfærreste af dine kunder synes det er spændende at se billeder af kontorets nye brødrister.
”Når Apple kan, så kan vi vel også.”
Apple bliver ofte fremhævet som et klasseeksempel på marketing. Hvad Apple fra og med introduktionen af iPod’en har gjort for at bygge hype om deres produkter er uden sammenligning. Basta! Men Apple’s succes føder mange højtsvævende idéer om at deres marketingmodel og ekstraordinære fokus på egne produkter kan duplikereres. Apple har formået at bygge en enorm brand værdi og kundeloyalitet, så medmindre du også har nået et niveau, hvor dine kunder uopfordret sender dødstrusler til kritiske produktanmeldere lyder beskeden: Nej, din virksomhed er ikke Apple, så glem alt om at kopiere, hvad de gør, og undgå for alt i verden at kommunikere med samme grad af selvfokus som dem.